2011. július 30., szombat

PESTO

Pestotörténet
Pestare – nyomorgatni, gyűrni, taposni, agyalni, egyszóval pépesre verni. Innen jön a „pesto” szósz neve, amelyet hagyományosan egy márványmozsárban fa pisztillussal avagy mozsártörővel addig nyüstöltek, amíg finom pépet nem kaptak. Az első pestokról antik időkből szólnak a hírek, de igazi receptek csak a 18. századból maradtak ránk.
Ajánlott tészták a pestohoz: bavette, spaghetti, farfalle, gnocchi sardi – vagy amit találunk

 Én ezeket találtam, lefordítgattam nektek, jó étvágyat hozzá


GENOVAI PESTO– ez kétségkívül a leghíresebb (vigyázat, afrodiziákum hírében áll..)
-2 gerezd fokhagyma
-5 dkg bazsalikomlevél
-1dl extraszűz olivaolaj
-reszelt pecorino (bárány) sajt  
-1 kanál (kb 15 g) fenyőmag
-6 kanál (kb 60 g) reszelt parmezánsajt
-1 csipet só
-fűszermozsár

A bazsalikomot ne mossuk meg, csak törölgessük át egy puha konyharuhával, majd tegyük a fűszermozsárba egy csipet nagy szemű sóval  és a fokhagymával, majd kezdjük el morzsolni. A nagyszemű só azért kell, mert megtartja a bazsalikom szép színét és segít, hogy egyenletesen pépesítsük a bazsalikomlevelet. Amikor a bazsalikom kiengedi a jellegzetes smaragdzöld levét, hozzáadjuk a fenyőmagot és tovább morzsoljuk, gyakorlatilag krémmé préseljük. Amikor ez is megvan, szép lassan hozzáadagoljuk a kétféle reszelt sajtot, és tovább kavirnyáljuk. Amikor szép krémes, kész a szósz.
ajánlott tészták: bavette, spaghetti, farfalle, gnocchi sardi

Meg se próbáljuk mixerrel, mert a bazsalikom illóolajai úgy elillanak, mint a huzat, nem lesz finom. Ugyanezért célszerű gyorsan dolgozni.

PESTO LÓBABBÓL
 -1 gerezd fokhagyma
-3 kanál olivaolaj
-7 dgk báránysajt
-3-4 mentalevél
-pár szem nagyszemű só

A friss lóbabot kihántoljuk és a magokról a héjat lehúzzuk. A fokhagymát és a sót a mozsárba tesszük és krémmé dörzsöljük. Utána hozzáadjuk a nyers lóbabot és szépen lassan elkezdjük krémmé törni. A lóbab eléggé sok levet fog ereszteni, ezért amikor soknak érezzük,a reszelt báránysajtot elkezdjük hozzáadagolni, hogy felvegye a lóbab levét. Amikor már szép kompakt krémünk van, hozzáadjuk a mentaleveleket és elkeverjük benne.
  
A lóbabot az olaszok nagyon szeretik, tipp: ha főzzük, leveskockával és egy kisebb babérlevéllel tegyük, utána vajon átforgatva, vagy pár csepp olivaolajjal mennyei köret.


Gyorsabb pesto-k, mixerrel-ugyanúgy olasz receptek, ne ijedjünk meg J

TRAPANI PESTO
-1 gerezd fokhagyma
-1 marok reszelt báránysajt
-1 csokor bazsalikom
-bors
-5 dkg hámozott mandula
-25 dkg paradicsom

Először is meg kell hámozni a mandulát (pár percre forró vízbe dobni, majd lehúzni a barna „bőr”-t a magról), ugyanígy forró fürdővel megházmozni a paradicsomot is és kivágni a zöld kemény csutkát.
A mandulát, a paradicsomot, a bazsalikomot és a fokhagymát összeturmixolni. A pesto készen van, lehet megfőzni a tésztát, pár csepp olivaolajjal köríteni és serpenyőben jól elkeverni a szósszal.


SZICÍLIAI PESTO
-1 gerezd fokhagyma
-egy szép csokor friss bazsalikom
-50 g fenyőmag vagy mandula
-50 dkg fürtös apróparadicsom
-15 dkg tehéntúró
-10 dkg reszelt parmezán
-só ízlés szerint
-pár szem frissen tört bors

Kereszt irányban megvagdosni a paradicsomokat, kicsumázni és mosogató fölött kinyomkodni a magokat (nem fognak kelleni), utána egy üvegtálba tenni és botmixerrel jól átdolgozni. Egyenként minden hozzávalót beletenni és turmixolni. Ha a mixer alacsonyabb fordulatszámon megy, krémesebb, ha magasabbon, akkor hígabb lesz a pesto. A sót és a borsot a legvégén kell hozzáadni.

RUCOLÁS PESTO
-1 gerezd fokhagyma
-1 dl olivaolaj
-5 dkg fenyőmag
-10 dkg rucola
-5 dkg reszelt parmezán
-5 dkg reszelt báránysajt
-só

Hozzávalókat egy mixerbe tesszük és alacsony fordulatszámon pépesítjük. AZ olivaolajat apránként adogatjuk hozzá, amikor szép homogén krém, nem kell bele több olaj.


SPÁRGÁS PESTO
-30 dkg friss spárga
-olaj – a krémesítéshez
-8 dkg reszelt parmezánsajt
-2 dkg reszelt báránysajt
-2 dkg fenyőmag
-fehérbors, só

Megpucoljuk és megpároljuk a spárgát, majd két-három centis darabkákra vágjuk és hűlni hagyjuk. A spárgacsúcsokat külön eltesszük, azzal fogjuk díszíteni a kész ételt. Amikor a spárga langyos, az összes összetevővel együtt turmixgépbe tesszük és összedolgozzuk.

feketebari

MENTÁS PESTO
-20 friss illatos mentalevél
-2 dkg fenyőmag
-2 dl olivaolaj
-só bors ízlés szerint
Turmixgépben összedolgozni, felhasználásig hűtőben tárolni. Ez a pesto nem tésztához, hanem halakhoz, húsokhoz való.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése