2011. november 6., vasárnap

GRÁNÁTALMA

A gránátalma most érik a kertünkben, ez a növény évezredek óta kedvelt őszi  finomság a mediterrán országokban. Az emberi szervezetre jótékony hatása közismert, bővelkedik vitaminokban, flavonoidokban és polifenolokban. Gyulladásgátló hatása és a hormonháztartást és a vérnyomást egyensúlyban tartó hatása előkelő helyet biztosít neki az egészséges élelmiszerek listáján. Jelenleg kutatások folynak a koleszterinszintre gyakorolt hatása és a cukorbetegség megelőzése terén.

A görög mitológiában Perszephoné történetében találkozunk ezzel a gyümölccsel. Perszephoné a termékenység istennőjének, Demeternek a lánya. Hádész, az alvilág istene egy szerencsétlen napon őrült szerelmében elrabolja őt és magával viszi az alvilágba. Demeter elkeseredetten keresi eltűnt leányát, végül több hónap elteltével ráakad a nyomára, és visszaköveteli leányát. Természetesen Hádész nem szándékozik lemondani gyönyörű feleségéről, ekkor Demeter Zeuszhoz fordul segítségért, aki feltételt szab Demeternek: ha Perszephoné nem fogadott el semmilyen élelmet az alvilágban, visszamehet a napfényre. Természetesen Perszephonét nem csak barátok veszik körül, egy nimfa elárulja, Zeusz előtt tanúskodik, hogy Perszephoné böjtjét megtörve, evett Hádész országában hét szemet egy gránátalmából. 


Perszephoné így Hádész felesége és az alvilág királynője lesz, de Zeusz engedményt tesz: fél évig az alvilágban él, ekkor anyja gyászolja és a föld terméketlenné válik, a fék elvesztik koronájukat végül mindent betemet a hó. Amikor letelik a fél év, Perszephoné felköltözik anyjához, a természet új életre kel és éltető terméseket hoz. A történet kétségkívül az élet körforgásának megkapó metaforája.






A gránátalma, mint általában a sokmagvas növények (pl. szőlő) a termékenység és a gazdagság szimbóluma, és természetesen esztétikailag sem utolsó. 

A gyümölcs alacsony cserjén terem, többféle verziója ismert, az érett gyümölcs héja zöldes, narancsos, illetve vöröses színezetet vehet fel, míg belül fehér, rózsaszín, vagy rubin/gránát vörös színű magok rejtőznek. Ha a külső héj barnás, az azt jelenti, hogy legalább egy hónap telt el amióta leszedték, elvileg a gyümölcsnek semmi baja, de nagyon nehéz meghámozni, ha megkeményedik a héja. A magokat sárgás hártya osztja általában öt szakaszra, ezt nem célszerű elfogyasztani, eléggé keserű. 
Ha gránátalmát szedünk, vigyázzunk, több fajtája ugyanis tüskeszerű apró ágakban gazdag, ha erre figyelünk, egy határozott csavarással már meg is kaparinthatjuk az áhított gyümölcsöt.





Májusban virágzik, cinóbervörös virágai lélegzetelállító kontrasztot képeznek a smaragdzöld fényes leveleken. Amikor lehullanak a szirmok, apró magházak maradnak, amelyeken csillag alakú szilárd szirmok koronaként díszelegnek. A termés októberre lesz fogyaszthatóan érett, addigra a magház nagyjából 8-10 cm átmérőt ér el, és szinte az ötszirmú korona rejtekében egy kis pók lakik. Előfordul, hogy a gyümölcs már a fán felhasad, ezeket gyorsan el kell fogyasztani, különben a hangyák és a muslicák prédája lesz. 









Ha a gyümölcs ép, leszedve akár hónapokig is eláll. A gránátalma rubinvörös áttetsző húsú magjai fehér, nagyon kemény kisebb magocskákat rejtenek, óvatosan rágjuk, mert nem biztos, hogy a fogunk jön ki nyertesként a csatából.


Jó étvágyat hozzá, de fogyasztás előtt ne felejtsük el alaposan megcsodálni a természet remekművét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése