2011. június 21., kedd

a nyár első napja

Calabria, Dél-Olaszország rendkívül ellentmondásos tartománya rettenetesen meleg tud lenni nyáron és borzalmasan hideg télen. A hőérzetet ugyanis még fokozza a magas páratartalom, ami gyakran ún. "salsine" (sós pára/köd) formájában jelenik meg. Nyáron fullasztó a meleg, télen pedig csontig hatol a párás hideg. A ruhák mindig vizesek, a halántékon állandó a nyomás.. ez az elsődleges ára annak, hogy az ember egy tengerparti kis faluban él.
Természetesen van érte kárpótlás, hiszen a táj és főleg a helyi folklór minden szempontból elképesztő. A "bennszülöttek" nagyon vallásosak és még annál is babonásabbak, sok esetben a kettő keveredik egymással - jó példa erre, hogy a köhögést nem ritkán szenteltvíz kortyolgatásával próbálják leküzdeni. Persze amikor már ott a hörgőgyulladás, nincs mese, orvos, patika, és a rendes gyógyszeres kúra után a tanulság mégis mi lehet? "Még jó, hogy nem a gyógyszerrel keztem, mert az a vacak antibiotikum a szentelt víz nélkül nem hatott volna". De ezzel együtt imádnivaló társaság.  
Természetesen megvannak a helyi jellegzetes alakok, a legfontosabb közülük a "szemmelverős banya" és annak a "szemmelverős családja". Ők azok, akik vonzzák a baleseteket, igazából ha a szemmelverés, vagy ahogyan a itt mondják "baglyozás" tényleg létezik, akkor ők valójában inkább áldozatok, mint tettesek, ugyanis a környék baleseteinek felét személyesen szenvedik el.
Kedves barátaim, ennek a csodás légkörnek a kalandjait fogom időről időre lejegyezni, remélem megnyeri majd a tetszéseteket.

6 megjegyzés:

  1. malocchio!!!:D csak olaszul működik ám-mint azt ott megtudtam,miután egy igen unszimpatikus fickót én is igyekeztem szemmelverni, míg elhaladt mellettem kocsival!!!:)))))a baglyozást h mondják? :DD

    VálaszTörlés
  2. de nem bizonyolultam elég tehetségesnek :)

    VálaszTörlés
  3. a baglyozni-t gufare-nak mondják :-D Hogy csak olaszul működik? Nem hinném..a görögök is nagyon hisznek benne, meg hát általában bárki, aki babonás :-)

    VálaszTörlés
  4. gufare :))) bazi jó!!! olaszorszagban csak olaszul mukodik,olaszon csak olaszul fog! :D

    VálaszTörlés
  5. szótarban nincs benne :)

    VálaszTörlés
  6. persze hogy nincs benne...szabadfordítás :-D

    VálaszTörlés