2011. június 27., hétfő

A tigrisszúnyog

Ez a dög megérdemel egy önálló bejegyzést. Ha a Physiologus ismerte volna, sok szépet bizonyosan nem jegyez le erről az alattomos és apró vérszipolyról.

Aedes Albopictus Skuse
alias tigrisszúnyog.
 Az illusztráció a modenai
tigrisszúnyog-ellenes
kampány szórólapjának figurája 
A tigrisszúnyog neve önmagában becsapós, ne vonjunk le nyomban elhamarkodott következtetéseket, semmiféle tigris nem tett erőszakon leányszúnyogon, sem fordítva, nevét ez a kis ördöngöc helyre kis csíkjairól kapta. Tehát még véletlenül se a tigris és a szúnyog keresztezéseként képzeljük el, a karmos acsargós szárnyas tigrincs egészen biztos házicica lenne emellett az aljas lyukasztógép mellett. Származását illetően Dél-kelet Ázsiában őshonos, de nagyon szeret utazni, növények szárában, repülőkön, hajókon: ennek a szenvedélyének hála mára már gyakorlatilag benépesítette Afrikát, Amerikát, Ausztráliát, és legnagyobb örömünkre a 90-es évek közepén Dél-Európában is megjelent (nyugalom kedves magyar honfitársaim, a tigriszúnyog csak a meleg országokat szereti, amíg a globális felmelegedés megkíméli a Kárpát-medencét, csak a nyaralásotokat fogja tönkretenni.) Tudományos emberek, avagy a szunyogászok megfigyelték, hogy a tojáskák igen szélsőséges körülmények között is képesek fennmaradni – ez magyarázhatja a sikeres kolonizációt, de akár megalapozott  világhódító imperialistamerikaiufó összeesküvés-elméleteknek is termékeny táptalaja lehet.
Mielőtt mélyebben elmerülnénk az állat elemzésében, idézzünk fel egy átlagos magyar szúnyogot. A magyar szúnyog – bár kétségkívül szakmabeli – kényelmesre veszi a dolgát. Rettenetes zajt csapva megközelíti a prédát, ötvenszer körberepüli, és ha a még nála is otrombább áldozata még mindig nem vesz róla tudomást, akkor teljes testsúlyával rátelepedik és szépen komótosan kiszívogatja a vörös nedűt, enyhe bőrpírt és finom viszketést hagyva maga után. A tigrisszúnyog nem ilyen. A tigrisszúnyog igen apró teremtmény, és lesből támad, leginkább térdtől lefelé. Kinézi a melegvérű áldozatát és előre nyújtott szipókával landol egyenest a bőrön. Nem kérdez, nem szaglász, szúr. Mintát vesz és eltűnik.  És ezt addig csinálja, amíg jól nem lakik. Egyetlen ilyen alvilági lény képes az ember lábait pár perc leforgása alatt szitává lyuggatni, csak az a probléma, hogy soha nincs egyedül. Természetesen nem érezni, nem látni és nem hallani, a bőrt rendkívüli módon irritáló mérgecskéje csak pár óra múlva kezdi kifejteni a hatását, aminek következtében a szerencsétlen melegételtároló, vagyis az ember leginkább szeretné letépni a saját bőrét. Ha valaki véletlenül meleg déli országban készül tölteni féltve tartogatott és őrzött szabadságát és nem szándékozik azt kevéssé elegántos vakarászással tölteni, mindenképp ruházzon be bőrre spriccelhető szúnyogriasztóra, illetve a dugaszolóaljzatba helyezhető párologtatóba, különben a homlokán villogó „ebéd” címerrel fog leszállni a reptéren és mire elér a taxiba már össze is szedte az éjszakai vakarászáshoz elengedhetetlenül szükséges első csípéseket.

Kellemes, szúnyogmentes nyaralást kívánok mindenkinek

3 megjegyzés:

  1. Jajjj, de ismerős :-)))) De a hazai konnektoros szúnyogriasztó nem jó ám rá! Ott helyben kell venni, mert az az igazi! :-( R. Moncsi voltam :-)

    VálaszTörlés
  2. ezt nem tudom.. ha így lenne, első utunk a közért vagy patika legyen! Én a gyermekeknek készült termékeket használom, mert azok kevésbé agresszívek és főleg nincs bennük bűzanyag :-)

    VálaszTörlés