Hozzávalók
4 főre
-3
(max 15 cm hosszú), zsenge cukkini, vagy ha nincs, egy szép 30 cm
hosszú cukkini
-10
dkg csíkokra vagy kockára vágott füstölt sonka, szalonna, vagy
tarja – ki melyiket kedveli jobban
-fél
dl oliva olaj (– ez főzéshez és salátákoz kiváló, de sütéshez
használhatatlan, ne is próbálkozzunk vele)
-két
csipet bors
-két
gerezd fokhagyma, illetve ha olyan fokhagyma-finnyás a férjed, mint
az enyém, akkor egy jó teáskanál fokhagymapor, amit a végsőkig
lehet tagadni. Ha a drága mégis kiérzi az ízét, akkor nagy
levegő, elbűvölő mosoly és „csak egy csipet ment bele
véletlenül drágám, ezt egy kisgyerek is megenné”
-só
a szószba nem kell, mert a füstölt husi egyébként is sós, csak
a tészta vizét kell ízlés szerint sózni
-ha
szereted a hagymát, akkor egy kis fej nagyon kellemes ízt ad a
szósznak.
-4-5
közepes méretű skalpolt, avagy leforrázott majd bőrétől
kegyetlenül megfosztott paradicsom - ez olaszul pelati névre hallgat konzervbe gyömöszölve itt fillérekért lehet hozzájutni, ha otthon kell elkészíteni, na az 10 perc nem túl komoly munka
-reszelt
sajt – olaszosan parmezán vagy grana dukál hozzá, de biztos vagyok benne,
hogy bármilyen sajttal fincsi
fejenként
10 dkg tészta, amit szárazon kell lemérni (ezt az olaszok
kiszámolták, ennyi tészta elvileg nem hízlal és általában elég
is egy felnőttnek – serdülő korban levő sáskák fejadagját
nyilván fel kell szorozni!!!) ha felnőtt fejjel nem elég, tessék
gyümölcsöt enni utána...ha az sem elég, akkor fagyit. Ha még
mindig éhes vagy, akkor fordulj dietológushoz.
ajánlott
tészták: bármilyen fajtájú, méretű, felületű penne illetve a szélesmetéltek teljes skálája kiváló ehhez a szószhoz
Elkészítés
2
zsenge (kb 2 cm atmérőjű) cukkinit
szépen megmosunk, majd felkockazunk
vagy felkarikázunk - ez kizárólag
esztétikai kérdés. Ha a kockák mellett döntünk, akkor kb
másfélszer 1 centisek
legyenek, ha viszont karikapártiak vagyunk, akkor
azok legfeljebb fél centi vastagok
legyenek, hogy az egész rendesen
atfőjön.
A
100 g füstölt husit csíkokra vágjuk és egy leégésmentes
serpenyőben pár percig pirítjuk (ha még nincs, akkor szülinapra
kérj a családtól kerámiamázas serpenyőt, jobb mint a teflon és
látod is, mit főzöl). Ha hagymát is szeretnénk bele tenni, most
gyorsan karikázzuk fel és a sercegő füstölt husival roggyantsuk
össze. Ha bármilyen okból nem vagyunk hagymások, vagy csak most
vettük észre, hogy elfogyott otthon, akkor teljesen nyugodtan
kihagyható.
Ha már szépen serceg a hagyma és a husi, hozzáöntjük
az olajat és felmelegítjük, hadd forrósodjon csak fel, majd
hozzá adjuk a felaprított cukkinit. Szépen összekeverjük, majd
egy-két csipet borsot és egy jó adag fokhagymát hozzáadunk.
Fedővel lefedjük és pár percenként átkeverjük.
Nagyjából tíz
perc lassú tűzön való rotyogtatás után hozzáadjuk a pucolt
paradicsomot – lehet egészben rátenni, a következő forgatáskor
úgyis egy fakanállal szétcincálható.
Megfőzzük
a tésztát, nem kell olaj a főzővízbe, csak egy kanál só (már
aki nincs eltiltva tőle). Leszűrjük, lecsepegtetjük és azonnal
hozzákeverjük a szószhoz. Ha nem tálaljuk azonnal, mert például
leves van előtte, vagy valakire várni kell egy picit, akkor a
serpenyőben fedő alatt tartsuk tálalásig, amikor is többször
jól átkeverjük és elosztjuk a tányérokon. Az asztalnál mindenki szépen megsajtozza magának ízlés szerint.
Mennyei
nyári ebéd, jó étvágyat hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése